A.W. YRJÄNÄ VALITSEE VUOSISADAN MUSEON KUUDEN FINALISTIN JOUKOSTA

Tiedote Suomen museoliitto 28.8.2017aw-yrjana_jpg300x800

Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.

Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turussa 18.10. Muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä valitsee tilaisuudessa Vuosisadan museon kuuden finalistin joukosta.

– Olen käynyt lukemattomissa museoissa kotona ja ulkomailla. Museo on hengähdyspaikka. Museo on jatkuvuutta, tietoa, rauhallisen pohdinnan keidas tai uusien oivallusten räväyttävä laboratorio. Museot ovat tätä päivää, miettii A.W. Yrjänä.

– Hyvää museota luonnehtii elävä kosketus menneeseen sekä kulttuurin ja taiteen nivouttaminen paikkakunnan imagoon ja arkeen. On jännittävää päästä perehtymään uusin silmin finalisteihin, joista jokainen on upea ja persoonallinen, rakkaudella rakennettu ja ammattitaidolla ylläpidetty, hän jatkaa.

Yleisö antoi 1 700 ennakkoääntä  

Yleisö äänesti Vuosisadan museota kesän alkupuolella ja ääniä annettiin 1 700. Suomen museoliiton hallituksen asiantuntijaaraati valitsi kuusi finalistia kymmenen eniten yleisöääniä saaneen joukosta.

–  On hieman kulunutta sanoa, että asiantuntijaraadilla ja erityisesti A.W.Yrjänällä on vaikea tehtävä valita Vuosisadan museo. Sen sijaan yksittäiselle äänestäjälle valinta oli helppo. Saimme 1 700 ehdotonta näkemystä siitä, mikä museo ansaitsisi itsenäisyyden juhlavuonna Vuosisadan museo -arvon. Samalla osoittautui hienolla tavalla, että ihmiset suhtautuvat todella intohimoisesti suosikkimuseoihinsa, toteaa Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

Finalistitmuseot edustavat laajasti Suomen museokenttää

Suomen museoliiton asiantuntijaraati perusteli valintojaan seuraavasti.

Aboa Vetus & Ars Nova, Turku: Museossa yhdistyvät hienosti Suomen esihistoria ja nykytaide. Rohkea konsepti on lunastanut paikkansa innovatiivisena ja uudistuvana museona Suomen museokentällä.

Ateneum, Helsinki: Suomalaisen taiteen ajassa elävä kansallismuseo. Tiennäyttäjä taiteen ja taidemuseotoiminnan edistäjänä sekä vahva rooli yhteiskunnallisesti aktiivisena keskustelijana. Museo on edelläkävijä yleisötyön kehittämisessä sekä Suomen taiteen yhdistämisessä ajankohtaisiin ilmiöihin ja kansainvälisiin yhteyksiin.

Museokeskus Vapriikki, Tampere: Verkostoituneen museotoiminnan edelläkävijä, jonka kehittymisen on mahdollistanut kaupungin vahva sitoutuminen paikallisen ja alueellisen museotoiminnan ylläpitoon. Monipuolista näyttelytoimintaa pyörittävä Museokeskus Vapriikki ja sen kokoelmatilat ovat kansallisia merkkipaaluja suomalaisen museotoiminnan historiassa.

Serlachius-museot, Mänttä: Innovatiivinen museo, joka on uudistuksillaan noussut sekä kansallisesti että kansainvälisesti tunnetuksi ja tunnustetuksi edelläkävijäksi. Museon taustalla olevan säätiön sitoutuminen museon ja sen kokoelmien pitkäjänteiseen kehittämiseen on poikkeuksellista.

Suomen kansallismuseo, Helsinki: Suomalaisen historian päänäyttämö. Korkeatasoinen ja parhaillaan uudistuva museo, jolla on merkittävä osa satavuotiaan Suomen identiteetin rakentamisessa ja tärkeä rooli suomalaisuuden näyteikkunana maailmalle.

Visavuoren museo, Valkeakoski: Yksittäisten merkkihenkilöiden historiaan liittyvän pitkän museoperinteen loistelias edustaja. Museo on säilyttänyt ajankohtaisuutensa toimintansa uudistuksilla ja hyödyntämällä vahvasti kokoelmista nousevia aiheita viestinnässään.

Vuosisadan Kulttuurigaala

Vuosisadan Kulttuurigaala on suorana Ylen TV1-kanavalla televisioitava viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla. Gaalassa palkitaan laaja-alaisesti suomalaisen kulttuurin tekoja ja tekijöitä, joista Vuosisadan museon valintaa johtaa Suomen museoliitto. Tilaisuus järjestetään Turun Logomossa 18.10.2017 Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Suomi 100 -tapahtumien yhtenä kohokohtana.

Lisätiedot

Suomen museoliitto

Pääsihteeri Kimmo Levä

kimmo.leva@museoliitto.fi

040 1662816

kulttuurigaala.fi 

 

Muut Ajankohtaiset

Viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla huipentui suuren yleisön äänestämän Vuosisadan Kulttuuripersoona -palkintoluokan voittajan julkistamiseen. Voiton vei runsaalla äänimäärällä Jean Sibelius.

Lue lisää

Tämän vuoden palkinnot saivat Alma-Sofia Miettinen, Neil Hardwick, Anna-Leena Härkönen, Dome Karukoski, Yrjö Kukkapuro, Hannu Lintu, Mäntän kuvataideviikot ja Pori Dance Company. Lisäksi Ylen lastenohjelma Pikku Kakkonen palkittiin kunniakirjalla.

Lue lisää

Kulttuurin tulevaisuus palkinnot voittivat Vuosisadan Kulttuurigaalassa laulaja-lauluntekijä Alma-Sofia Miettinen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas ja kapelimestari Santtu-Matias Rouvali.

Lue lisää

Amos Anderson vaikutti vahvasti suomalaisen kulttuurin arvoon ja arvostukseen Suomen suurimman ruotsinkielisen päivälehden Hufvudstadsbladetin kustantaja-päätoimittajana vuosina 1922-1945.

Lue lisää

Vuosisadan kulttuuriteko -palkinnon voitti Suomen Kulttuurirahasto -säätiö.

Lue lisää

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Vuosisadan Kulttuurigaalassa palkittiin kulttuuria laaja-alaisesti ja koko maamme historian ajalta. Vuosisadan museoksi valittiin Museokeskus Vapriikki.

Lue lisää

Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestys jatkuu keskiviikkoiltaan 18.10. n. klo 22.25 saakka. Voittaja julkistetaan n. klo 22.55 Vuosisadan Kulttuurigaalan suorassa lähetyksessä Ylen TV1-kanavalla. Gaalassa juhlitaan ja kunnioitetaan monipuolisesti itsenäisyyden ajan kulttuuria.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan lähestyessä Vuosisadan kulttuuripersoonan yleisöäänestys tiivistyy. Kesän alussa julkaistun sadan suomalaisen eri aloja edustavan taiteilijan lista jatkaa 20 suosituimman legendan kesken kohti lokakuun 18. päivän loppuhuipentumaa.

Lue lisää

Turun Logomossa 44 päivän kuluttua järjestettävä Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista kulttuuria monimuotoisesti yhdistämällä gaalailtaan Vuosisadan kulttuuripersoonan julkistamisen ohella lukuisia muita palkitsemisia, viihdettä ja korkeakulttuuria.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti torstaina 8.6. Ateneumissa Helsingissä ehdokkaat Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestykseen.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti torstaina 8.6. Ateneumissa Helsingissä ehdokkaat Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestykseen.

Lue lisää

Turun Kansallinen Kirjakauppa on yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista. Kirjakauppa on lahjoittanut yhdessä kustantajien kanssa kirjapalkintoja, joiden saajat arvotaan kaikkien Vuosisadan kulttuuripersoona -palkinnon äänestäjien kesken kuukausittain lokakuuhun saakka.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti neljä ja puoli kuukautta ennen varsinaista gaalaa neljän eri palkintoluokan ehdokkaat Kultalilja-raadin äänestykseen. Yhteensä 36 ehdokasta edustaa monimuotoisesti suomalaista kulttuuria ja sen tekijöitä. Ehdokasjoukko täydentyy vielä viikon päästä sadalla nimellä, joista kansa pääsee valitsemaan äänestämällä Vuosisadan kulttuuripersoonan.

Lue lisää

Koivuniemi, Rajaton, Juntunen ja Salminen esiintyvät Vuosisadan Kulttuurigaalassa

Lue lisää

Lataa Cardu-sovelluksessa Vuosisadan Kulttuurigaala -mobiilikortti kännykkääsi. Samalla saat oikeuden osallistua kuukausiarvontoihin toukokuusta 2017 alkaen.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan kumppaniworkshop-tilaisuus ja palkintolautakunnan kokous pidettiin Casino Helsingin tiloissa torstaina 11.5.2017.

Lue lisää

Katso palkintolautakuntaan kuuluvat jäsenet

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa 18.10.2017 Turun Logomossa Suomen laajaa kulttuuritarjontaa. Suomen museoliitto on yksi gaalan yhteistyökumppaneista.

Lue lisää

Suomalainen luovuus jalustalla Vuosisadan Kulttuurigaalassa.

Lue lisää

Kulttuurin kirjoa palkitaan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Lue lisää

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 sykkii suomalaista kulttuuria. Yksi vuoden huipputapahtumista tulee olemaan Vuosisadan Kulttuurigaala.

Lue lisää

Hundraårsjubileet av Finlands självständighet 2017 pulserar av den finländska kulturen. Ett av årets toppevenemang kommer att vara Århundradets Kulturgala.

Lue lisää