Turussa järjestettävä Vuosisadan Kulttuurigaala on Suomen juhlavuoden huipputapahtuma

TIEDOTE 9.6.2016

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 sykkii suomalaista kulttuuria. Yksi vuoden huipputapahtumista tulee olemaan Vuosisadan Kulttuurigaala. Tapahtuma järjestetään Turun Logomossa 18.10.2017, ja sen tekevät yhdessä Turun kaupunki, Veikkaus, Yleisradio ja Life Style Invest.

Turun kaupunginhallitus käsittelee Vuosisadan Kulttuurigaalan yhteistyösopimusta kokouksessaan maanantaina 13.6.2016

Vuosisadan Kulttuurigaala nostaa kulttuurin arvoa ja arvostusta juhlistamalla suomalaista kulttuuria laajasti ja koko vuosisadan ajalta. Tapahtumassa palkitaan ja huomioidaan suomalaisia kulttuurin tekijöitä, taiteilijoita, artisteja ja tapahtumia. Palkitsemisen perusteet ja palkintoluokat päätetään vuoden 2016 loppuun mennessä. Yhteen palkintoluokkaan liitetään yleisöäänestys.

Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja yksi päätapahtumista sekä valtakunnallisesti että Turussa. Juhlavuoden teema yhdessä kutsuu kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät rakentamaan ja viettämään juhlavuotta yhdessä. Elämyksellinen, suuren yleisön tavoittava kulttuuritapahtuma on luonteva osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Turun kaupungille Kulttuurigaalan tulo Turkuun on hyvin tärkeä asia. Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011 ja gaala jatkaa hienolla tavalla vuoden perintöä.

– Turku on vahva ja aktiivinen kulttuuritoimija suomalaisessa kulttuurikentässä. Gaalassa kunnioitetaan niin historiaa kuin luodaan katse vahvasti tulevaisuuteen – ihan kuten Turussa on kautta aikojen tehty, sanoo Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola.

Yle tuo gaalan kotikatsomoihin

Yle televisioi Vuosisadan Kulttuurigaalan ja esittää sen suorana lähetyksenä pääkanavallaan.  Katsojat kautta maan kutsutaan mukaan illan esityksiin, jotka koostuvat suomalaisesta huipputason musiikista, taiteesta ja muusta kulttuurista.  Gaalan lisäksi Yle tuo arkisto-ohjelmissaan esiin suomalaisen kulttuurin monimuotoisuutta ja kiinnostavia kehityskaaria vuosisadan ajalta.

Tapahtuman tv-lähetystä edeltää gaalaillallinen, johon osallistuu noin 800 suomalaisen kulttuurin, valtiovallan, liike-elämän ja yhteiskunnan vaikuttajaa. Lisäksi Logomon pääsaliin paikan päälle mahtuu 630 katsojaa, median, kulttuuritoimijoiden ja yhteistyökumppanien edustajia. Vuosisadan Kulttuurigaalan pääsyliput ja hospitality-paketit tulevat myyntiin syksyn 2016 aikana.

– Yle on Suomen suurin ja monipuolisin kulttuurimedia sekä kotimaisen kulttuurin tuottaja.  Ylen välityksellä kaikilla suomalaisilla on yhtäläiset oikeudet elämyksiin: jo 90 vuoden ajan olemme tuoneet kulttuuria niiden ulottuville, joilla ei ole mahdollisuutta itse käydä kulttuuritapahtumissa. Lisäksi teemme kulttuurin saralla paljon yhteistyötä. Yksi esimerkki siitä on Vuosisadan Kulttuurigaala, sanoo Ylen luova johtaja Ville Vilén.
Myös Veikkaus on vahvasti mukana Vuosisadan Kulttuurigaalassa.

– Veikkauksen pelien pelaajilla on merkittävä rooli suomalaisen kulttuurin rahoittajina. Vuosittain peleistä ohjautuu yli 230 miljoonaa euroa tuhansiin eri kohteisiin taiteen parissa. Sen takia on luonnollista, että Veikkaus haluaa olla mukana juhlistamassa Suomen satavuotista itsenäisyyttä tässä ainutlaatuisessa tapahtumassa, toteaa Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen.

Tapahtuman järjestämisestä vastaa Life Style Invest yhteistyössä edellä mainittujen toimijoiden kanssa.

Yrityksen toimitusjohtaja Mikko Vannin mukaan tapahtumasta on tarkoitus luoda ikimuistettava Suomen vuosisadan kulttuurin merkkitekoja ja -tekijöitä kunnioittava kokonaisuus, joka tarjoaa suomalaisille yhden illan aikana aikamatkan menneiden vuosikymmenten ja nykypäivän kulttuurin huippusaavutuksiin.

Hankkeen tunnuksen on suunnitellut AD Esa Ylä-Anttila, joka on suunnitellut viime vuosina useiden suurtapahtumien tunnuksen ja graafisen ilmeen.

 

Lisätiedot:

Turun kaupunki        Antti Kirkkola, p. 050 559 0103

Veikkaus Oy Pekka Ilmivalta, p. 050 596 7906

Yleisradio Oy            Ville Vilén, p. 040 722 0745

Life Style Invest Oy  Mikko Vanni, p. 0400 422 751

 

Muut Ajankohtaiset

Viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla huipentui suuren yleisön äänestämän Vuosisadan Kulttuuripersoona -palkintoluokan voittajan julkistamiseen. Voiton vei runsaalla äänimäärällä Jean Sibelius.

Lue lisää

Tämän vuoden palkinnot saivat Alma-Sofia Miettinen, Neil Hardwick, Anna-Leena Härkönen, Dome Karukoski, Yrjö Kukkapuro, Hannu Lintu, Mäntän kuvataideviikot ja Pori Dance Company. Lisäksi Ylen lastenohjelma Pikku Kakkonen palkittiin kunniakirjalla.

Lue lisää

Kulttuurin tulevaisuus palkinnot voittivat Vuosisadan Kulttuurigaalassa laulaja-lauluntekijä Alma-Sofia Miettinen, valokuvaaja Meeri Koutaniemi, lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas ja kapelimestari Santtu-Matias Rouvali.

Lue lisää

Amos Anderson vaikutti vahvasti suomalaisen kulttuurin arvoon ja arvostukseen Suomen suurimman ruotsinkielisen päivälehden Hufvudstadsbladetin kustantaja-päätoimittajana vuosina 1922-1945.

Lue lisää

Vuosisadan kulttuuriteko -palkinnon voitti Suomen Kulttuurirahasto -säätiö.

Lue lisää

Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Vuosisadan Kulttuurigaalassa palkittiin kulttuuria laaja-alaisesti ja koko maamme historian ajalta. Vuosisadan museoksi valittiin Museokeskus Vapriikki.

Lue lisää

Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestys jatkuu keskiviikkoiltaan 18.10. n. klo 22.25 saakka. Voittaja julkistetaan n. klo 22.55 Vuosisadan Kulttuurigaalan suorassa lähetyksessä Ylen TV1-kanavalla. Gaalassa juhlitaan ja kunnioitetaan monipuolisesti itsenäisyyden ajan kulttuuria.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan lähestyessä Vuosisadan kulttuuripersoonan yleisöäänestys tiivistyy. Kesän alussa julkaistun sadan suomalaisen eri aloja edustavan taiteilijan lista jatkaa 20 suosituimman legendan kesken kohti lokakuun 18. päivän loppuhuipentumaa.

Lue lisää

Turun Logomossa 44 päivän kuluttua järjestettävä Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa 100-vuotiasta suomalaista kulttuuria monimuotoisesti yhdistämällä gaalailtaan Vuosisadan kulttuuripersoonan julkistamisen ohella lukuisia muita palkitsemisia, viihdettä ja korkeakulttuuria.

Lue lisää

Vuosisadan museon tittelistä kisaavat Aboa Vetus & Ars Nova, Ateneum, Museokeskus Vapriikki, Serlachius-museot, Suomen kansallismuseo ja Visavuoren museo.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti torstaina 8.6. Ateneumissa Helsingissä ehdokkaat Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestykseen.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti torstaina 8.6. Ateneumissa Helsingissä ehdokkaat Vuosisadan kulttuuripersoona -yleisöäänestykseen.

Lue lisää

Turun Kansallinen Kirjakauppa on yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista. Kirjakauppa on lahjoittanut yhdessä kustantajien kanssa kirjapalkintoja, joiden saajat arvotaan kaikkien Vuosisadan kulttuuripersoona -palkinnon äänestäjien kesken kuukausittain lokakuuhun saakka.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunta julkisti neljä ja puoli kuukautta ennen varsinaista gaalaa neljän eri palkintoluokan ehdokkaat Kultalilja-raadin äänestykseen. Yhteensä 36 ehdokasta edustaa monimuotoisesti suomalaista kulttuuria ja sen tekijöitä. Ehdokasjoukko täydentyy vielä viikon päästä sadalla nimellä, joista kansa pääsee valitsemaan äänestämällä Vuosisadan kulttuuripersoonan.

Lue lisää

Koivuniemi, Rajaton, Juntunen ja Salminen esiintyvät Vuosisadan Kulttuurigaalassa

Lue lisää

Lataa Cardu-sovelluksessa Vuosisadan Kulttuurigaala -mobiilikortti kännykkääsi. Samalla saat oikeuden osallistua kuukausiarvontoihin toukokuusta 2017 alkaen.

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaalan kumppaniworkshop-tilaisuus ja palkintolautakunnan kokous pidettiin Casino Helsingin tiloissa torstaina 11.5.2017.

Lue lisää

Katso palkintolautakuntaan kuuluvat jäsenet

Lue lisää

Vuosisadan Kulttuurigaala juhlistaa 18.10.2017 Turun Logomossa Suomen laajaa kulttuuritarjontaa. Suomen museoliitto on yksi gaalan yhteistyökumppaneista.

Lue lisää

Suomalainen luovuus jalustalla Vuosisadan Kulttuurigaalassa.

Lue lisää

Kulttuurin kirjoa palkitaan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi.

Lue lisää

Hundraårsjubileet av Finlands självständighet 2017 pulserar av den finländska kulturen. Ett av årets toppevenemang kommer att vara Århundradets Kulturgala.

Lue lisää